1 października 2025 r.
W dniu 24 września 2025 roku o godz. 11.00 w siedzibie RO PIBR w Katowicach ul. Sokolska 3 po raz drugi odwiedziła nas Pani dr Justyna Nowak, dietetyczka kliniczna, doktor nauk o zdrowiu, z którą wcześniej spotkaliśmy się w czerwcu br. Wizyta ta była kontynuacją tematu „Zdrowie na talerzu – zdrowe żywienie na każdy dzień”.
Adekwatnie do tematyki wykładu na stołach, przy których usiedli słuchacze, zamiast przekąsek tym razem pojawiły się warzywa, owoce, bardzo zdrowe orzechy włoskie, ser żółty (norma dzienna dla zdrowia seniorów 20 g dziennie) oraz dekoracyjnie zioła w doniczkach, ozdobne dynie i różyczki.
Pani Justyna zaczęła swój wykład od informacji na temat pieczywa, którego wybór zależy od wielu czynników: trybu życia, poziomu aktywności fizycznej, stanu zdrowia, a także indywidualnej tolerancji na błonnik, gluten czy konkretne rodzaje mąki.
Obok pieczywa w naszej diecie wszechobecne są mleko i przetwory mleczne. Skutki ich spożywania również należy bacznie obserwować, albowiem to co organizmy jednych tolerują, innych mogą odrzucać. To co nasz organizm dotychczas pochłaniał bez problemu nie znaczy, że jutro tak samo będzie reagował. Problemem dla niektórych może okazać się np. laktoza.
Innymi produktami często goszczącymi na naszych stołach są mięsa i przetwory mięsne, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Seniorzy intuicyjnie ograniczają spożywanie mięsa, co trzeba robić raczej z rozwagą. Definitywne wyeliminowanie produktów mięsnych z diety niekoniecznie musi być krokiem w dobrym kierunku. Bardzo ważne jest spożywanie ryb, co najmniej 2 razy w tygodniu. Ryby zawierają m.in. m: białko wysokiej jakości, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A, D i z grupy B oraz minerały takie jak jod, selen, magnez, fosfor i wapń, które są kluczowe dla zdrowia serca, układu nerwowego, kości i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W dalszej części prelegentka skoncentrowała się na tłuszczach, cukrach, soli. Z racji tego, że półprodukty dostępne na półkach sklepowych, różnego rodzaju przekąski - zawierają te substancje w nadmiarze, dlatego w naszej kuchni minimalizujmy stosowanie tych składników. Starajmy się stosować zdrowsze zamienniki w postaci różnego rodzaju naturalnych przypraw suszonych czy świeżych, a w przypadku tłuszczów postawmy raczej na oleje roślinne. Wybór oleju nie powinien być przypadkowy. Chodzi tu nie tylko o sposób pozyskania oleju, ale również istotne jest z jakich roślin dany olej pochodzi. Wybór powinien być determinowany potrzebą naszego organizmu, jak również sposobom jego wykorzystania w naszej kuchni.
Osobna część wykładu poświęcona była płynom i napojom. W zdrowej diecie ważnym jest uzupełnianie płynów w organizmie, gdyż ich niedobór może być skutkiem wielu niedomagań, które nawet trudno nam skojarzyć właśnie z nieodpowiednim nawodnieniem. Pani Justyna podała nam kilka przepisów na podniesienie walorów smakowych wody. Również należy zwrócić uwagę, jaki rodzaj wody spożywamy. Czy źródlaną, zmineralizowaną, o jakiej zawartości związków mineralnych. To z kolei może mieć przełożenie na odkładanie się w nadmiarze określonych pierwiastków, czy to na ściankach naszych naczyń krwionośnych, czy układu kostnego, albo mięśni.
Cenna uwaga o popijaniu tabletek. Najlepszym do tego płynem jest zdecydowanie przegotowana woda.
Na koniec prelekcji poszerzyliśmy wiedzę o witaminie D i jej źródłach, o różnicy pomiędzy lekami a suplementami diety.
Uczestnicy spotkania za bieżąco zadawali pytania na nurtujące ich tematy z zakresu dietetyki.
Wartościowym dla uczestników prelekcji była możliwość poddania się badaniom analizy składu ciała.
Pani Justyna zabrała ze sobą specjalne urządzenie, które w sposób bezpieczny i nieinwazyjny określiło dla każdego poddającego się tym pomiarom, takie parametry jak: masa ciała, zawartość tkanki tłuszczowej (kg, %), beztłuszczowa masa ciała, masa tkanek miękkich, kości, woda całkowita w organizmie, podstawowa przemiana materii oraz oszacowanie wskaźnika masy ciała BMI, wskaźnika tłuszczu trzewnego i wieku metabolicznego. Każdemu „pacjentowi” Pani dietetyk omówiła wyniki badania i ewentualnie podała wskazówki.
Na zakończenie uczestnicy Przewodnicząca Klubu omówiła temat najbliższej wycieczki z przewodnikiem do „kultowej” dzielnicy Katowic tzw. ” Nikisza” (wraz z poczęstunkiem w kawiarni Byfyj).
Jest już około 20 osób, ale jeżeli ktoś jeszcze byłby chętny zapraszamy. Zgłoszenia na grupie Whatsapp lub na stronie radakatowice@pibr. org.pl , najpóźniej do 05 października 2025 roku, z określeniem dojazdu (własny lub taksówką – tam i z powrotem, finansowaną przez RO PIBR Katowice z ulicy Sokolskiej w Katowicach).
Zbiórka w dniu 08 października 2025 roku:
- dla osób z dojazdem własnym o godz. 10.45 na placu przed kościołem św. Anny w Nikiszowcu;
- dla osób bez dojazdu własnego o godz. 10.15 w Katowicach na ulicy Opolskiej – koło skrzyżowania z ul. Sokolską ( w pobliżu siedziby RO PIBR) .
Ponadto omówiono następną wycieczkę do Śląskiego Centrum Wolności i Solidarności – Muzeum, przy Kopalni Wujek w Katowicach. Chcę zamówić oprowadzanie po wystawie przez świadków historii (możliwe we wtorki i czwartki ). Proponowany termin 13 listopada 2025 roku godz. 11.00. Muszę jeszcze potwierdzić rezerwację. Ostateczny termin po zarezerwowaniu. Wycieczka w pełni dofinansowana przez RO PIBR w Katowicach. Dojazd własny lub taksówkami, jak w przypadku wycieczki do Nikiszowca.
Informujemy również, że w dniu 22 października 2025 roku o godzinie 11.00 mamy spotkanie z przedstawicielką Urzędu Skarbowego w Katowicach na temat podatku od spadków i darowizn.
Planowane są również spotkania Klubu Seniora, jak zwykle w naszej siedzibie:
- w dniu 19 listopada 2025 roku o godzinie 11.00 z Panią Katarzyną Kielecką pisarką, autorką 20 książek, która pisze książki z zakresu m.in. literatury obyczajowej , pięknej, powieści historycznej i literatury dziecięcej. Pani Kasia przyjedzie do nas z Łodzi, przywiezie trochę swoich książek – możliwe będzie uzyskanie indywidualnej dedykacji od autorki (fajny prezent np. dla rodziny, znajomych na zbliżające się święta) – polecam !!!!!;
- w dniu 10 grudnia 2025 roku o godz.11.00 z Panem profesorem Mirosławem Kokosz, który w katowickiej AWF pełni funkcję kierownika Zakładu Kinezyterapii na stanowisku profesora Uczelni. Pracę kliniczną z pacjentami rozpoczął w 1993 roku. Od ponad 30 lat pracuje w swoim Gabinecie Fizjoterapii w Katowicach-Janowie. Przyjmuje też pacjentów we własnym Centrum Terapii Manualnej w Tychach.
Ukończył wiele szkoleń i kursów z zakresu fizjoterapii, terapii manualnej i powięziowej. Od 2018 roku jest narodowym instruktorem metody Kaltenborna-Evjentha. Jest jednym z kilkunastu polskich specjalistów z zakresu Orthopaedic Manipulative Physical Therapy. Jest również terapeutą metody PNF oraz ukończył 3 poziomy szkolenia metody Fascial Manipulation (Stecco).
Od wielu lat prowadzi szkolenia ucząc innych fizjoterapeutów – tak w Polsce, jak i w innych krajach – jak skutecznie i szybko pomagać pacjentom z dysfunkcjami narządu ruchu.
(źródło: https://kokosz.tychy.pl/o-mnie-fizjoterapia/).
Zapraszam wszystkich chętnych z osobami towarzyszącymi.
Nowym sekretarzem naszego Klubu Seniora została Mirosława Stępińska- autorka notatki ze spotkania z 24 września 2025 roku.
Wiesia Bagińska-Rusek
Przewodnicząca Klubu Seniora
Przy RO PIBR Katowice