14 września 2025 r.
W dniu 3 września 2025 r. członkowie naszego Klubu Seniora i osoby im towarzyszące spotkali się w Centrum Wycieczkowym Tyskich Browarów Książęcych, żeby wspólnie dać ponieść się wspomnieniom przeszłości, zatapiając się w niespełna 400 lat historii nadal czynnego zakładu produkcji piwa. Tak, tak za cztery lata tj. w 2029 r. będzie oficjalna rocznica 400-lecia istnienia Browarów Tyskich.
Zwiedzanie Browarów z przewodnikiem w wersji 90 minutowej to nie tylko zobaczenie, powąchanie, dotknięcie artefaktów odległych czasów, ale i usłyszenie komentarza, który przybliżył nam technologię starych i współczesnych procesów produkcyjnych. Dowiedzieliśmy się, jak ewaluowała produkcja tego napoju, który składa się z czterech głównych składników: słodu, wody, drożdży oraz chmielu. Obecnie woda do produkcji piwa czerpana jest ze źródła „Gronie” znajdującego się na zboczu Górki Mikołowskiej.
Na szlaku naszego przemarszu zobaczyliśmy ogromne murale na ścianach budynków, zabytkową już warzelnię, tanki leżakowe, dom kawalera, willę Millera, domek piwowara, peron kolejowy, smolarnie i bednarnie, familoki, oraz współcześnie aktywną część browaru o wysokim stopniu zautomatyzowania procesów produkcji piwa, a w tym: zbiorniki warzelne, tankofermentatory, linię rozlewniczą, orurowanie stanowiące magistralę płynącego napoju na różnym etapie jego przetworzenia.
Na sam koniec w historycznej, ceglanej piwnicy Tyskich Browarów mogliśmy oddać się degustacji piwa świeżego, niepasteryzowanego, którego to smak, zgodnie z wysublimowanymi podniebieniami smakoszy złocistego napoju, jest głębszy i jeszcze bardziej zaspakajający pragnienie niż tego po procesach pasteryzacji, dostępnego na półkach sklepowych. Do tego pajda chlebka z domowym smalczykiem, pesto bazylia – koniczyna czy paprykowy ajvar.
Atmosfera była super, integracja bez zarzutu.
Zapraszamy na naszą kolejną wycieczkę 08.10.2025 roku „Zwiedzanie z przewodnikiem kultowej dzielnicy Katowic – Nikiszowca”
Autorka tej relacji czująca niedosyt (może za mało piwa tym bardziej, że bezalkoholowego) postanowiła poszperać po internecie celem zgłębienia przekazu i natknęła się na arcyciekawą kronikę dostępną w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej. Jest to zdigitalizowana forma księgi pamiątkowej z 1929 roku, autorstwa Jerzego Buchsa zatytułowana „Browar Książęcy Tychy. Przegląd dziejów 300-letniego rozwoju.” Kronika ta obejmuje lata od 1629, tj. roku oficjalnego powstania browaru do 1929 czyli roku powstania kroniki.
Link do dokumentu dostępny jest na Wikipedii pod hasłem „Tyskie” w przypisach pod poz. 2
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyskie
W księdze nie tylko zobaczymy historyczne fotografie, ale także dowiemy się czym były zmagania zakładu w walce o przetrwanie, jakim przeciwnościom losu musiał stawiać czoła, jak wykorzystywał sprzyjające do rozwoju organicznego okoliczności, w końcu jakich wzlotów i upadków doświadczał. Całość jest pisana prostym, zrozumiałym językiem i szkodą byłoby nie zajrzeć do środka. Aż łezka w oku się kręci, jakie to wszystko w tej księdze pamiątkowej było czytelne.
Mirosława Stępińska
Członkini Klubu - autorka notatki
Wiesława Bagińska-Rusek
Przewodnicząca Klubu